NegleABC

Er du stødt på et udtryk i et af vores indlæg, som du ikke ved, hvad betyder?
Eller tænker du på, hvordan man mon bedst opbevarer sin neglelak?
Så kig her, hvor vi har listet en masse begreber, tips og tricks fra neglelakkens verden.

De fleste kender du måske, men måske er der alligevel nogen, der overrasker dig - og så er der jo også bare de der udtryk, som vi bruger, som du måske er i tvivl om, hvad betyder...

Hvis der mangler noget, så kontakt os endelig polishpassion@gmail.com!
A

Acetone
En farveløs, letantændelig væske som er en organisk forbindelse af typen keton.
Det findes stadig i mange neglelaksfjernere, og er noget, du skal gå langt udenom, for selvom det er pokkers effektivt til at fjerne lak, så udtørrer det også dine negle. Og så er det heller ikke så godt at indånde i for store mængder ;)B

Base Coat

En klar lak, der lægges på neglen, før man lakerer den. Formålet er at beskytte neglen mod misfarvning, men også for at give neglelakken en bedre base. Det giver et bedre resultat - lidt ligesom at grunde træ, før man maler det.

Buffer fra ModelsOwn - vores favorit!

Buffer
En speciel neglefil, som har nogle fine slibekorn på den ene side og en polérer på den anden. (Af og til er der fire eller seks sider, som varierer i grovhed)
Du bruger primært bufferen til at udjævne neglens overflade, så lakken sidder bedre fast. Det bør dog ikke gøres for tit, da neglen samtidig bliver tyndet noget, og det kan få den til at knække.
Nogle mener, en gang om ugen er godt - andre at man aldrig bør gøre det. Vi kan nu godt lide polerede negle :)
Buffere kan købes rigtig mange steder, blandt andet i matas og H&M. Vi forteækker dem, du kan købe hos ModelsOwn.C

Chippe
At chippe vil sige, når neglelakken skaller af i små flager.


D


Dupe
Kommer (vist nok) af det engelske ord duplicate - altså en lak, som ligner en anden lak på en prik.F

Franken (polish)
Det engelske ord for hjemmelavet neglelak. Ordet er inspireret af Frankenstein, som er syet sammen af flere mennesker.G

Giftige stoffer i neglelak
Der findes 3 giftige stoffer, som bliver brugt i  mange neglelakker: DBP, Formaldahyd og Toluen.
DBP er et ftalat, som man mistænker for at være hormonforstyrrende, og som derfor kan skade forplantningsevnen. Det anvendes som blødgørere i plastic, og puttes i neglelak for at forhindre den i at skalle/revne.
Formaldehyd blev tidligere brugt i neglelak som hærder. Det er i dag forbudt i kosmetiske produkter i Danmark, og mange af de udenlandske neglelakmærkerne er også begyndt at lave lak uden stoffet. Og det er der mange gode grunde til:
Formaldehyd er en giftig gasart med en skarp, stikkende lugt, som slår bakterier ihjel og blandt andet bruges til at konservere døde mennesker.
Formaldehyd er 10. juni 2011 optaget på NIOSHs liste stoffer, der fremkalder kræft hos mennesker.
Ved koncentrationer over 0,1 ppm irriterer formaldehyd-dampe øjne og slimhinder, og man får rindende øjne, hovedpine, svien i svælget og åndedrætsbesvær.
Toluen er et opløsningsmiddel, som bl.a. også bruges i benzin, akrylmaling og lim. Det kommes i neglelak for at gøre det nemmere at påføre.
For alle tre stoffer gælder, at det er så små koncentrationer, der er tale om, at det højst sandsynligt ikke er skadende (kilde: Miljøstyrelsen), men alligevel bør de undgås.

De tre stoffer er omtalt i neglelakverdenen som 3-Free.
Mærker som er 3-Free: Deborah Lippmann, Nars, Nubar, OPI (fra Australia-kollektionen), Revlon, Sally Hansen, Zoya, Essie (med blå skrift på mærkatet).
Neglelak med Toluen: CND, Misa, Orly.
(Kilde: alllacqueredup.com, Miljøstyrelsen, kosttilskud-guide.dk m.f.)

Glitter gal
Engelsk udtryk, direkte oversat betyder "glitterpige" - men det er selvfølgelig også en, der er gal med glitter ;)

Graviditet
Miljøstyrelsen vurderer, at der ikke er noget til hinder for, at gravide eller ammende bruger kosmetik, herunder neglelak.
M

Manicure/mani
En manicure er en skønhedspleje af hænderne, særligt neglene.
Det er både et udsagnsord og et navneord: Du kan få en manicure, når du får ordnet dine negle, men ordet bruges også om lak på en negl.N

Neglefil
Det bedste, du kan gøre for dine negle, er at investere i en glasfiberfil. De er mest skånsomme, og gør derfor, at dine negle ikke flosser så let. Når du filer dine negle, skal du altid file i samme retning - fra kanten og ind mod midten. Du skal kun file det af neglen, som "stikker ud", og altså ikke helt ned langs siderne - det vil bare gøre dem spidse og svage, når de vokser ud.
Når du filer neglen, skal du file den på en 45-graders vinkel (se billede).

Neglelakfortynder
Hvis din neglelak eller top coat er blevet tyk i konsistensen, og svære at lægge, kan du bruge en særlig neglelakfortynder til at gøre dem (næsten) så gode som nye! Du kan IKKE bruge neglelakfjerner til dette.


NOTD
Forkortelse for Nail polish Of The Day - altså Dagens NeglelakO

Opbevaring
Neglelak skal opbevares mørkt og tørt, da lys og varme gør dem tykke i konsistensen. Det bedste er derfor i en skuffe eller i et skab. Du skal ikke stille din neglelak i køleskabet, da det får samme effekt.P

Polishta

En tøs, der er virkelig vild med neglelak ;)


S

Squoval
En bestemt form, du filer neglen i - en blanding af firkantet og oval.
Ordet er engelsk og er en sammentrækning af ordene square og oval. Denne form anbefales af de fleste eksperter, fordi den er mest optimal for neglens vækst. 

Swatch
Et billede af en neglelak lagt på en hånd og derefter lagt på internettet.T

Tutorial

En trin-for-trin-guide til, hvordan du laver fx nail art.

  


V

Visible Nail Line (VNL)

Engelsk udtryk for, når du kan se det hvide af neglen/det yderste, hvide gennem lakken. Om det er in eller out, er selvfølgelig et spørgsmål om skiftende trends, men for tiden er det no go med VNL.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...